torstai 12. huhtikuuta 2012

Seinät vieläkin työn alla

Raksalla on taas tullut muutamia kivoja edistysaskeleita. Ensinäkin meillä on seinät nyt yhtä vaille valmiina. Tais siis kaikki gyproc-seinät ovat olleet valmiina jo jankun aikaa ja nyt on hirsipaneelipäälysteiset seinätkin saatu niin valmiiksi, että tänään illalla varmastikin valmistuu viimeinen paneelipäällysteinen seinä.
Sitten seiniin liittyen niin aika ironisella äänellä olen mielessäni toistellut lausetta. "Hirsitalo on niin helppo - kun hirsirunko nousee niin siinä samalla tulee ihan valmista seinää"... NOT! Tai olihan se seinä silloin noustessaan aika valmista, mutta kun hirsikehikkoa ei saatu tarpeeksi nopeasti sateelta suojaan niin hirret ehtivät kastua ja jostain kohdin tummua ja nyt olen viimeiset kolme raksallaolo kertaa jynssännyt seiniä kloriitilla ja juuriharjalla. Samalla olen saanut uudes ystävän tasohiomakoneesta. Olen aika lailla vierastanut tuollaisia hurjia miesten koneita, mutta tuo tasohiomakone on kyllä ollut ihan mukava kapistus: sillä ei saa leikattua sormea poikki ja se auttaa aika paljon hirsien puhdistamisessa. Tässä kuva siitä miltä seinä näytti ennen ja jälkeen puhdistusken. Tosin vähän kuvaa häiritsee se, että ennen kuva on otettu hämärässä ja jälkeen valoisana päivänä. Mutta oleellista kuvassa siis tuo kosteuden aiheuttama jälki.


Nyt kun saan tuon kuurausurakan loppuun (vielä yksi tai kaksi päivää raksalla) niin sitten alkaa seinien maalaaminen! Ollaan nyt testattu Osmo Coloria ja lopullinen seinen väri muodostuu joku yhdistelmästä 1 kerros peittävää valkoista + 1 kerros läpikuultavaa valkoista TAI 2 kerrosta peittävää valkoista. Olohuoneen erkkerin kohdalla on nyt aika selkeä raja siinä mihin hirsikehikko päättyy ja mistä kohtaa seinä jatkuu hirsipaneelina. Hirsikehikko kun on ehtinyt tummua kosteuden ja uv-säteilyn vaikutuksesta. Voipi olla nyt niin, että maalataan ensin tuo hirsikehikon osuus ja jätetään paneeli tummumaan ja maalataan paneeli erkkerin ja yläkerran aulan kohdalta vasta lähempänä muttoajankohtaa.

Olohuoneen seinää

Mitäs sitten? Takan muuraaja pyörähti raksalla sovitusti viime viikolla, mutta koska lattia oli takan kohdalta hieman vino (siis oikeasti vain takan kohdalta - muu lattia on kyllä ihan tasainen!) niin takkaa ei voitu muurata. Nyt on lattia tasoitettu ja muurarin pitäisi tulla nyt loppu viikosta (eli tänään?). Päivässä tai parissa pitäisi takan sitten nousta! Jännää! :)

Mulla olisi nyt kauheasti intoa mennä raksalle hommailemaan (siis kuuraamaan seiniä ja maalaamaan), mutta valitettavasti en kehtaa nyn ihan älyttömästi vaivata äitiäni lastenhoidolla. Eli jos joku haluaa meidän tytöt hoitoon niin ilmottautukoon! (koskee lähinnä siis tuttujani ;-) )

6 kommenttia:

 1. Aika iso ero tuolla seinällä ennen ja jälkeen. Ja ihmeellinen hirsiseinien maailma. Kerronpa Pasille tuosta helppouden vaikeudesta, kun haaveili aikoinaan hirsitalosta. Ollaan oltu tyytyväisiä tähän omaan ratkaisuumme, vaan onhan tässäkin omat pulmansa.

  Pirre

  VastaaPoista
 2. Joo, onhan hirsitalo ihana, mutta... nyt jo mietin noihin hirsien rakoihin kertyvää pölyä... Kuinkahan usein sitä joutuu tulevaisuudessa puuhkimään pölyjä seinistä? Entä jos / kun lapset piirtelevät seiniin? Kyllä tasaiset seinät olisivat vaan helpommin hoidettavat.

  VastaaPoista
 3. Pohdin samaa aikoinaan ja olen löytänyt toimivan ratkaisun, imurin lattiasuulake irroitetaan ( siis siten, että se pitkä varsi jää paikoilleen) ja sitten laitetaan sellainen "suti"mallinen pieni suulake, siihen pitkän varren päähän ja ei kestä kauaa kun meidänkin korotetun vinokaton jokainen hirrenrako on imuroitu... ja ei tätä oikeesti tarvi tehdä kuin pari kertaa vuodessa, ei ne kerää samanlailla pölyä kuin voisi kuvitella. Enemmän tuota pölyä kertyy nuihin hirren rakoihin esim kirjahyllyjen takana, ei avoimilla seinillä. Hirsitalo kun elää omaa elämäänsä, se on täynnä yllätyksiä, juuri tämä pölyjn kerääntyminen yms. on hieman erilaista kuin "normi" talossa... itse olen asunut hirsitalossa vuodesta 2006, joten tiedän mistä puhun :), talossa asuu kahden aikuisen lisäksi myös kolme poikaa :)ja kynänjäljetkin on lähtenyt hirsiseinästä, sitähän voi vaikka hieman hioa jos tarvii(ei meidän ole tarvinut hioa, puu antaa aika kivasti anteeksi monet tahrat). Sitä paitsi tuo osmolla käsittely hieman helpottaa sitä tahrojen puhdistusta.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Anonyymi kommentistasi! Kiva kuulla, että seinän raoista ei sitten tarvitsisi pölyjä niin kovin usein pyyhkiä! Ja tuo imurin sutisuulake-idea kuulostaa näppärältä! :)

  VastaaPoista
 5. Meillä sama ongelma, hirret sai kosteutta ja nyt olis puhdistuksen aika, kiitos vinkeistä.

  VastaaPoista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista