sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Piha työn alla

  Viime kesänä suunnittelimme autotallin rakennusurakan alla ulkoistavamme pihan tekemisen ammattilaisille. Nurmikon kohdalla mietimme, ettei siemenistä istutettava nurmikko sopisi lapsiperheelle - miten lapset saisi pysymään pois juoksentelemasta mullalta niin että nurmiko saisi rauhassa kasvaa. Haaveilimme siis siirtonurmesta.
 
Tänä keväänä kuitenkin ehkä hieman virkeämpinä emme pitäneet nurmikon istuttamista enää hullumpana ajatuksena. Hullulta sen sijaan tuntui ajatus laittaa tuhottomasti rahaa sirtonurmeen tai että ammattilainen heittelesi siemenet maksusta mullan pintaan kun itsekin voisimme saman työn ilmaiseksi tehdä. Netistä imimme parhamme mukaan tietoa nurmikon istuttamisesta. Jo viime syksynä opimme pihan muotoiluun osallistuneen puutarhurin kautta, että hyvä kasvualusta on todella tärkeä juttu nurmikolle. Niinpä päätimme tilata puutarhurin suosittelemaa kalkittua ja lannoitettua Metsäpirtin multaa. Nurmikkoa päätimme istuttaa n. 1000m alueelle ja kasvualustaa varasimme 15 cm paksuudelle. Yhteensä pihaan ajettiin multaa 11 kuormallista. Jo tutuksi tullut maaurakoitsija levitti mullan pihalle ja häneltä saimme vielä viime hetken vinkkejä kylvöä varten. Nurmikon siemeneksi valitsimme kulutusta kestävän sametti-expert -nurmiseoksen. Kolmen lapsen kanssa nurmikko tulisi varmasti joutumaan kovalle käytölle eikä tuntunut kivalta ajatukselta rajoittaa lasten juoksemista nurmikolla ettei nurmikko menisi huonon näköiseksi.
 
Netin ohjeiden mukaan multa olisi ollut tärkeä tasoittaa jyrällä ennen ja jälkeen kylvämisen, mutta maaurakoitsija tiivisti levittämänsä mullan valmiiksi kaivurin kauhalla ja oli sitä mieltä, ettei jyräämisen tässä tapauksessa ollut olennaista. Hieman jännitti uskoa tätä neuvoa sillä multaan jäi edelleen painaumia kävellessä. Toinen neuvo mitä maaurakoitsija sanoi oli että ensimmäisen nurmikon leikkuun jälkeen nurmikko näyttäisi tasaiselta vaikka maan pintaan vielä kylvettäessä jäisi painaumia jalanjäljistä.
 
Siispä sitten jyräämättä heitelimme siementä mullalle ja sen jälkeen harasimme siemenet pintamullan sekaan. Tämän jälkeen kastelimme mullan sadettimella. Yhteensä pihalla oli käytössä kolme sadetinta samaan aikaan, joiden paikkoja vaihtamalla saimme koko nurmikkoalueen kasteltua illan aikana - useita tunteja siihen kuitenkin meni. Tiukkaa kastelurytmiä noudatimme parin viikon ajan kun aurinko paistoi tuona aikana niin kovasti.
 
 
Ensimmäisenä yönä kylvön jälkeen ilves oli kynnyt tutustumassa muuttuneeseen pihapiiriin
 
Nurmikon kylvämisen jälkeen aloimme innolla odotella sen itämistä. Ensimmäiset hentoiset vihreät piikit nousivat maasta aika tarkalleen yhden viikon päästä kylvöstä! Silloin tuli jo vähän voittaja-fiilis: hei meidän istuttama nurmikko itää!!!! Nurmikko lähti itämään laikuittain. Aluksi ainakin minä epäilin, että tällainen maallikko oli ilmeisesti epäonnistunut kylvässä ja joutuisimme kovastikin tekemään korjauskylvöä. Lisäksi nurmikkoon tuli koko ajan enemmän ja enemmän jalanjälkiä sadettimien siirtelyn takia. Lapsille (5, 3 ja 1v) kuitenkin kaikki pisteet siitä, että pysyivät kiltisti pois mullan päältä! Kahden viikon kuluttua kylvästä alkoi kahden viikon sadekausi. Normaalisti tälläinen sateinen kesä olisi harmittanut kovasti, mutta tänä vuonna olimme vilpottömän iloisia kun saimme unohtaa jokailtaiset tunteja kestäneet nurmikon kastelut! Tuo sade teki todella hyvää nurmikolle ja vähitellen myös monet aiemmin itämättömät alueet lähtivät itämään.
 
1 viikko kylvämisestä
 
 10 päivää kylvämisestä
 
Viiden viikon päästä kylvämisestä nurmikko alkoi olla jo varsin tuuheassa kunnossa ja  suurin osa nurmikon heinästä oli 10 cm pituista eli siemenpussin ohjeen mukaan valmista ensimmäistä leikkausta varten. Aurinkoisena lauantaipäivänä isäntä pääsi sitten testaamaan uutta päältäajettavaa Jonseredia. Noin 1h30min siinä meni n. 1000m leikatessa. Leikattu nurmikko näytti hyvältä! Maaurakoitsijamme oli ollut aivan oikeassa sanoessaan, että enemmäisen leikkuun jälkeen maanpinnan epätasaisuudet eivät enää nurmikossa näy!
 
 
5 viikkoa kylvämisestä
 
Krokettia vasta-ajetulla nurmikolla

Nyt vaan miettimään istutuksia!
 
Tässä nurmikkoa kasvatellessa olen viettänyt useita tunteja iltaisin tietookoneen ääressä miettien mitä kasveja pihalle haluaisin. Jonkun verran ovat ajatukset matkan varrella muuttuneet, mutta nyt uskallan kirjoittaa, että istutettaviksi puiksi pihalle tulee ainakin kolme terijoensalavaa, yksi hevoskastanja, kolme tai neljä tammea, yksi tai kaksi vaahteraa ja yksi pihlaja. Lisäksi pihalle tulee hedelmäpuita: omenapuita, luumupuu, kirsikkapuu ja päärynäpuu. Tien viereen pihalle tultaessa haluaisin ruusua. Scarlet pavement on sellainen ruusu, jota toivoisin löytyvän kaupasta kun pensaiden istuttamiseen on aikaa. Kyseisen ruusun kohdalla pisteet tulevat pitkästä kukinta-ajasta, runsaista ja isoista kiulukoista (haaveilen tekeväni joskus ruusunmarjahilloa) ja pirteästä aniliininpunaisesta väristä. Osalle tontin reunasta haluaisin suoja-aidanteeksi todennäköisesti jotain n. 1-1,5m korkuista angervoa. Näkösuojalle tontillamme ei ole tarvetta, mutta pellolle levitettäviä myrkkyjä eli kauniimmin sanottuna kasvinsuojeluaineita en kaipaa heti pellon viereen kasvatettavien marjapensaiden päälle. Jotain angervoa voisi myös istuttaa terassin sivuille niihin kohtiin, joissa ei ole portaita. Ihanaa tehdä tehdä näitä istutussuunnitelmia!
 
Nurmikon istutuksen ja muun puutarhasuunnittelun ohella tämän kesän projekti on ollut terassin tekeminen. Terassista halusimme lopulta melko ison. Mitoiksi tuli 8x6m. Talon portaissa käytimme siperian lehtikuusta ja koska olimme siihen oikein tyytyväisiä niin halusimme myös terassin samasta materiaalista. Olihan lehtikuusen hinta todella suolainen verrattuna painekyllästettyyn puuhun, mutta kyllä se vaan hyvältä näyttää ja on ekologinen.
 
 
Terassi rakentumassa
 
Valmis terassi ja paviljonki
 
Kyllä sitä nyt nauttii kun vihdoinkin pääsee nauttimaan pihalla olemisesta!!!  Ensimmäiset puolitoista vuotta vaihtoehtoija oli pihalla oleilla sepelillä tai rikkaruohoja rehottavien maakasojen päällä!  Nyt meillä on terassi ja nurmikko. Ei tätä jotakin vielä ymmärräkään todeksi! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti