lauantai 28. huhtikuuta 2012

Maalaaminen jatkuu

Jee, mä sain kaksi maalauspäivää peräkkäin! Nyt on tuottelias olo! :) Mies oli tämän viikon talvilomalla ja eiliseksi päiväksi vaihdettiin rooleja: mä lähdin aamulla raksalle ja palasin kotiin vasta 21:30. Sillä aikaa mies suunnisti meidän tyttöjen kanssa bussikyydillä leikkipuiston kevätriehaan ja ostamaan tytöille vappupallot. Iltapäivällä mies lykki tytöt tuplarattaiden kanssa lähikauppaan, osti ruokatarvikkeita ja valmisti tytöille iltaruoan. Mä olen niin ylpeä mun koti-isä-miehestäni! ♥

No, mutta sillä välin minä maalasin siskoni kanssa raksalla. Maalattiin vanhempien makuuhuone, vaatehuoneen yksi seinä ja aloiteltiin erkkeirin maalaaminen. Tuon varsinaisen hirsipinnan maalaaminen aiheutti kyllä harmaita hiuksia. Osmo colorin puuvaha ei levittynyt siihen yhtään niin tasaisesti kuin hirsipaneeliin. Ihan ok se jälki on, mutta "ihan ok" ei kuulosta kivalta kun haluaisin kuitenkin, ettei kodissa olisi sellaisia kohtia, joita pitäisi jälkikäteen harmitella. Täytyy nyt toivoa, että kun siihen maalaa toisen kerroksen päälle niin lopputulos olisi parempi kuin miltä tämä keskeneräinen näyttää.

Tänään sitten mietittiin miehen kanssa, että maalataanko tuon peittävän valkoisen Osmo colorin päälle läpikuultavalla valkoisella vaiko värittömällä öljyllä (kaksi kerrosta piti kuitenkin saada kestävyyden takia). Mä olisin ollut täysin tyytyväinen yhden kerroksen peittävään, mutta sitten mietittiin, että kun läpikuultava valkoinen oli jo ostettu ja oletettiin, että puu muuttuu kuitenkin ajan kanssa keltaisemmaksi sen vahan alla niin päätettiin sitten käyttää sitä läpikuultavaa valkoista. Tässä alhaalla pari kuvaa lopputuloksesta.

Nyt kun mulla on ollut tämä maalausurakka päällä niin miehet ovat sillä välin virittäneet ilmastointiputket ilmastointikoneeseen (äänenvaimennin vielä puuttuu) ja tehneet vesitukin tekniseen tilaan. Kellariin on myös valmisteltu alaslaskettua kattoa ilmastointiputkien kohdalle. Koolaukset ovat siltä osin nyt valmiina. Seuraavaksi siihen putkien kohdalle tehdään katto gyproc-levystä. Sen jälkeen päästään laittamaan kattopaneeleita varsinaisin asuintiloihin.

Lattialaatat on nyt laitettu tilaukseen ja voipi ola, että tämä maalailu siirtyy kohta tauolle ja mä saan siirron laatoitushommiin. Aika suurta luottoa nuo meidän miehet antavat mun kahden illan työväenopiston laatoituskurssille! Pitääkin tässä laittaa kurssilla suositeltu laatoitusopas tilaukseen kirjastosta ja alkaa perehtyä Pukkilan nettisivuilla oleviin laatoitusohjeisiin!

Erkkerin maalaaminen aloitettu. Yksi kerros peittävää Osmoa.

Valmista seinäpintaa: Yksi kerros peittävää Osmoa ja toinen kerros läpikuultavaa (sävynä Kuusi).

 Lähikuva valmiista seinästä.

torstai 19. huhtikuuta 2012

Kevät toi, kevät toi muurarin, kevät toi, kevät toi maalarin...

No niin, tänään mä pääsin sitten aloittamaan maalaamisen, jota mä olin odottanut jo pitkään! Mielikuvissani mä olin ajatellut, että muutamassa päivässä sutaisen maalit jo moneen pintaan ja hups vaan raksa muuttuu silmissä asuttavan näköiseksi. Joo...hups vaan tosiaan... Koko päivän (jotakuinkin 8h) mä maalasin ja lopputuloksena sain kaksi yläkerran makkaria maalattua EKAAN KERTAAN.  Toinen kerros pitäisi vielä maalata niihinkin huoneisiin. Juu eli ei valmistu ensi viikolla meidän raksan maalaukset, katsotaan tilannetta uudestaan parin kuukauden päästä! ;-)

Mutta hyvin käytäntö alkoi opettaa tuota maalaamista. Paras tulos tuli kun suti ensiksi superlon-pensselillä vahaa epämääräisesti seinälle ja levitti sitten vahan vanhan t-paidan riekaleella. Kun vaha oli kuivunut jonkun verran niin sitten kävi vielä pinnat läpi puhtaan t-paidan kanssa ja hankasi epätasaiset vahakertymät tasaiseksi. Nyt on hartiat jumissa. Seuraava lastenhoito on varattu reilun viikon päähän, joten on tässä nyt hyvin aikaa vetreyttää hartialihaksistoa.

Yksi kerros Osmo Colorin peittävää valkoista

Mutta jotain hienoa edistystä meillä kuitenkin tapahtui! Takkamuurari joutui viime viikolla siirtämään muurauspäivää, mutta tänään tuli sitten paikalle ja yhdessä päivässä sai takan muurattua. Kyllä se vaan on nyt hieno!

Tulikivi KTLU2037/91 vähän muutettuna

Tuosta kuvasta on nyt vielä pakko kommentoida, että jostain ihme kulmasta mä olen kyllä onnistunut sen nappaaamaan, sillä ei meidän takka kyllä oikeasti ole noin massiivinen, miltä se tuossa kuvassa näyttää! 

torstai 12. huhtikuuta 2012

Seinät vieläkin työn alla

Raksalla on taas tullut muutamia kivoja edistysaskeleita. Ensinäkin meillä on seinät nyt yhtä vaille valmiina. Tais siis kaikki gyproc-seinät ovat olleet valmiina jo jankun aikaa ja nyt on hirsipaneelipäälysteiset seinätkin saatu niin valmiiksi, että tänään illalla varmastikin valmistuu viimeinen paneelipäällysteinen seinä.
Sitten seiniin liittyen niin aika ironisella äänellä olen mielessäni toistellut lausetta. "Hirsitalo on niin helppo - kun hirsirunko nousee niin siinä samalla tulee ihan valmista seinää"... NOT! Tai olihan se seinä silloin noustessaan aika valmista, mutta kun hirsikehikkoa ei saatu tarpeeksi nopeasti sateelta suojaan niin hirret ehtivät kastua ja jostain kohdin tummua ja nyt olen viimeiset kolme raksallaolo kertaa jynssännyt seiniä kloriitilla ja juuriharjalla. Samalla olen saanut uudes ystävän tasohiomakoneesta. Olen aika lailla vierastanut tuollaisia hurjia miesten koneita, mutta tuo tasohiomakone on kyllä ollut ihan mukava kapistus: sillä ei saa leikattua sormea poikki ja se auttaa aika paljon hirsien puhdistamisessa. Tässä kuva siitä miltä seinä näytti ennen ja jälkeen puhdistusken. Tosin vähän kuvaa häiritsee se, että ennen kuva on otettu hämärässä ja jälkeen valoisana päivänä. Mutta oleellista kuvassa siis tuo kosteuden aiheuttama jälki.


Nyt kun saan tuon kuurausurakan loppuun (vielä yksi tai kaksi päivää raksalla) niin sitten alkaa seinien maalaaminen! Ollaan nyt testattu Osmo Coloria ja lopullinen seinen väri muodostuu joku yhdistelmästä 1 kerros peittävää valkoista + 1 kerros läpikuultavaa valkoista TAI 2 kerrosta peittävää valkoista. Olohuoneen erkkerin kohdalla on nyt aika selkeä raja siinä mihin hirsikehikko päättyy ja mistä kohtaa seinä jatkuu hirsipaneelina. Hirsikehikko kun on ehtinyt tummua kosteuden ja uv-säteilyn vaikutuksesta. Voipi olla nyt niin, että maalataan ensin tuo hirsikehikon osuus ja jätetään paneeli tummumaan ja maalataan paneeli erkkerin ja yläkerran aulan kohdalta vasta lähempänä muttoajankohtaa.

Olohuoneen seinää

Mitäs sitten? Takan muuraaja pyörähti raksalla sovitusti viime viikolla, mutta koska lattia oli takan kohdalta hieman vino (siis oikeasti vain takan kohdalta - muu lattia on kyllä ihan tasainen!) niin takkaa ei voitu muurata. Nyt on lattia tasoitettu ja muurarin pitäisi tulla nyt loppu viikosta (eli tänään?). Päivässä tai parissa pitäisi takan sitten nousta! Jännää! :)

Mulla olisi nyt kauheasti intoa mennä raksalle hommailemaan (siis kuuraamaan seiniä ja maalaamaan), mutta valitettavasti en kehtaa nyn ihan älyttömästi vaivata äitiäni lastenhoidolla. Eli jos joku haluaa meidän tytöt hoitoon niin ilmottautukoon! (koskee lähinnä siis tuttujani ;-) )

tiistai 3. huhtikuuta 2012

Äiti on vähän väsynyt

Tämän kirjoituksen ajattelin omistaa kokonaan omalle jaksamiselleni. Mitä on hoitaa 1- ja 2-vuotiaita lapsia yksin aamut, päivät, illat ja yöt (lapset eivät kelpuuta isäänsä rauhoittelemaan yöitkujen aikana), arjet ja viikonloput. Tätä blogia kirjoittaessa on tullut vähän sellainen olo, että olen antanut aika epärealistisen helppoa kuvaa meidän kotiarjesta rakennusprojektin keskellä. Toki meillä tapahtuu kivoja juttuja lasten kanssa -esikoinen oppi päiväkuivaksi, kuopus on oppinut ketteräksi liikkujaksi, olen jaksanut hoitaa kaverini lastakin ym. Mutta laajemmasta näkökulmasta katsottuna niin kyllä mä olen aika kuollut ja tyhjiin imetty.

Mä arvostan kamalasti tuota miestäni, joka arkipäivisin käy palkkatyössään tienaamassa rahaa perheellen ja illat ja viikonloput raataa fyysistä työtä tuolla meidän raksalla. Samaan aikaan jostain syystä en ole osannut arvostaa omaa työtäni. Minähän vain "leikin lasten kanssa kotona päivät pitkät". No, todellisuudessahan mun "leikkiminen" on julkisillä kulkuvälineillä tuplarattaiden kanssa ruokakaupassa käymistä, ruoan laittoa (lapset syövät 5x päivässä), lasten syöttämistä, kotimme siivoamista, siivoamista ja siivoamista, pyykin pesua (kone pyörii yleensä kerran päivässä -joka päivä viikossa), puhtaiden viikkaamista, vappojen vaihtoa, lasten pukemista, sitten sitä lasten kanssa leikkimistä, lukemista, ulkoiluttamista, harrastuksiin viemistä, kissojen ruokkimista, kissanhiekan siivoamista, kissan oksennuksen siivoamista (sitä riittää kolmen pitkäkarvaisen kissan kanssa!)... Mitään itsekästä omaa aikaa ei ole päiväsellä ollut sen jälkeen kun esikoinen vuoden vaihteessa lakkasi nukkumasta päiväunia. Päälle tulee vielä henkinen vastuu lasten kasvatuksesta. Väsyneenä sitä tulee ärhenneltyä turhistakin asioista lapsille ja sitten koettua siitä huonoa omaa tuntoa ja mietittyä kuinka sitä pysyvästi aiheuttaa traumoja lasten kehitykselle kun on niin huonotuulinen ja räjähtelevä äiti.

Mun henkireikiä ovat olleet keskiviikko iltojen body pumpissa käyminen ja sen jälkeen yksin ruokakaupassa kiertäminen ja sitten tietysti se, että joka ilta miehen tultua kotiin olen saanut vuodatta miehelle synnintunnustuksen siitä kuinka paska äiti olen taas ollut. On siinä muutamat itkut tullut itkettyä. Kitos rakas mieheni kun olet kuunnellut ja ollut valtavana tukena! <3

Raksalesken iso ongelma on se, että tilanne on kuin yksinhuoltajalla, mutta kauheasti sääliä ei heru, koska ei ole "oikea" yksinhuoltaja ja koska meidän tulevaisuus näyttää tosi valoisalta kunhan talo valmistuu. Voin kyllä sanoa, että se tulevaisuus ei lämmitä yhtään kun asunto on kaaoksessa, ruokaa pitäisi tehdä, lapset huutavat, itse on väsynyt ja hermo kireällä ja kissa oksentaa taas kerran matolle. Ja tätähän meidän arki todellisuudessa on hyvin usein.